Alegeti marimea trolerului in functie de durata calatoriei si de destinatie. De exemplu, pentru un city-break de 2-3 zile, o varianta marimea S va fi suficienta pentru lucrurile tale. Un M este, de regula, aproape de doua ori mai incapator decat varianta S, deci il poti folosi pentru excursii de o saptamana sau chiar doua, in timp ce un troler L este varianta cea mai potrivita pentru calatorii de doua saptamani sau chiar mai lungi.
Fiecare tip de material are avantaje:
- un bagaj soft shell, din material textil, este mai usor (vezi variantele cu tehnologia ShellTech, unde un troler L are greutatea de doar 2,9 kg!), mai incapator si are buzunare extensibile, pentru si mai mult spatiu. Fiind confectionat din material textil, este flexibil si astfel poti sa il strecori mai usor in portbagajul masinii sau in compartimentele speciale pentru bagajul de cabina.
- un bagaj hard case, din material dur, din policarbonat sau polipropilena, ofera o protectie maxima lucrurilor tale. Carcasa dura este aproape indestructibila si suficient de robusta pentru a rezista loviturilor si zgarieturilor iar garniturile cauciucate previn apa sau orice alta substanta sa intre in contact cu interiorul trolerului prevenind si umezeala.
Trolerele hard-case sunt special confectionate pentru a oferi o protectie mai mare lucrurilor tale. Tinand cont ca materialele precum polipropilena sunt materiale casante, este nevoie de o carcasa groasa ca sa protejeze lucrurile din interior dar in acelasi timp sa reziste si loviturilor din urma manipularii. Aceasta carcasa dura si groasa “consuma” cativa litri din capacitatea trolerului, comparativ cu materialul textil dar nu-ti face griji, diferenta este nesemnificativa, tinand cont de robustetea materialelor.
In bagajul de cala: ia-ti cateva perechi de pantaloni, mai multe topuri si fa combinatii smart, de exemplu, un tricou simplu, alb, poate fi purtat atat cu jeansi, pentru o tinuta casual dar si cu un sacou mai elegant pentru o iesire in oras. Evita sa iei mai multe haine decat ai nevoie, pentru ca in general purtam doar obiectele de vestimentatie preferate. S-ar putea ca putin detergent lichid sa iti fie mai de folos decat un morman de haine nepurtate care nu fac decat sa iti ingreuneze bagajul degeaba.
In bagajul de mana, ai grija la lichide! Lichidele nu trebuie sa aiba mai mult de 100 ml/recipient, in total maxim 1L si sa fie toate puse intr-o punga resigilabila, transparenta. Aici intra si parfumul, machiaje cu consistenta lichida, creme, sampon.
Obiecte interzise in bagajul de mana sunt obiecte ascutite, periculoase, arme, forfecute de unghii, lichide peste 100 ml.
Obiecte care ar trebui sa stea in bagajul de mana: acte de identitate, alte documente, bani, laptop, telefon mobil, incarcatoare, lucruri de valoare (potrivit stratic.de, in 2010, aprox. 2.500 pasageri nu si-au mai gasit niciodata bagajul de cala; asadar, toate obiectele de mai sus trebuie sa stea langa dumneavoastra.)
- Raporteaza urgent lipsa trolerului la unul din birourile de informatii “Lost and Found” sau “Baggage claim”. S-ar putea ca bagajul tau sa aiba o mica intarziere, sa vina cu un alt transport.
- Daca compania aeriana nu iti ofera gratuit alte obiecte de uz personal zilnic, in caz de pierdere a bagajului si de durata a recuperarii acestuia, cumpara-ti lucrurile de care ai nevoie, insa pastreaza chitanta. Aceste bunuri vor fi, de cele mai multe ori, decontate de compania aeriana. Costurile unor obiecte de imbracaminte noi vor fi decontate doar in eventualitatea in care bagajul intarzie foarte mult.
- Companiile aeriene si feroviare sunt obligate sa compenseze pierderea oricarui bagaj, daca acesta a fost inregistrat la check-in.
Evita sa formezi “munti” de obiecte, ci mai degraba impacheaza totul cat mai plat; in felul acesta, te folosesti de tot spatiul si eviti alunecarea hainelor prin troler.
Obiectele grele (incaltaminte, produse de toaleta, uscator de par) se pun la baza, deasupra rotilor. Toata greutatea se va rasfrange asupra rotilor si nu asupra mainilor tale, atunci cand vei trage de maner.
Obiectele marunte (lenjerie, sosete) se pot pune, de exemplu, sosetele in incaltaminte sau oriunde gasesti spatii goale.
TSA se refera la Transportation Security Administration iar lacatul aprobat de TSA reprezinta cea mai buna metoda de protectie a bagajului tau. Lacatul se blocheaza pe baza de cifru iar deschiderea se face printr-un sistem cu buton. Practic, autoritatile competente din aeroporturi sunt singurele care poseda cheia universala TSA si pot realiza un control al bagajului fara a-ti deteriora trolerul. Atentie: in SUA, lacatul TSA este absolut obligatoriu. Orice alt sistem de securizare poate atrage avarierea gentii de voiaj, in cazul unui control.
Yoshida Kogyo Kabushikikaisha (YKK) este compania mondiala producatoare de fermoare si accesorii metalice. Compania isi mentine standardele inalte de garantie a calitatii accesoriilor pe care le produce, mentinand cel mai bun pret posibil. De exemplu, trolerele noastre sunt confectionate cu asemenea detalii.
Evita locurile umede si neaerisite, pentru a evita aparitia mucegaiului. Daca ai trolere de marimi diferite, foloseste-te de principiul Matrioshka: cel mic in interiorul celui mai mare. Produsele noastre sunt special facute dupa acest principiu, pentru a economisi spatiu.
Trolerele din material dur se pot curata cu o carpa umeda sau pentru luciu, cu ceara de masini.
Pentru trolerele din material textil, recomandam un detergent special pentru a nu deteriora materialul (vezi kitul de curatare de la Stratic in sectiunea “Accesorii”).
Pentru rotile care merg greu se poate folosi un spray pe baza de silicon.
Din pacate, nu este nici o posibilitate usoara de a reseta un cifru, atunci cand l-ai uitat. Daca cifrul a fost schimbat sau l-ati uitat, pentru a evita spargerea cifrului, cea mai buna varianta este sa incercati toate combinatiile posibile. Aceasta operatiune va dura aproximativ 20-30 minute. Incepeti cu o numaratoare: 001, 002, 003, 004… pana ajungeti la combinatia care va deschide lacatul.